dinsdag 23 augustus 2011

Appel ontbijt



Gebakken appeltjes


Door verschillende voedingsdeskundige  wordt gezegd dat fruit eten als ontbijt gezond is.
In andere tradities zegt men juist dat je ontbijt als een keizer dient te zijn, dus rijkelijk en veel.
Ik zelf hou een beetje van de middenweg, niet te extreem naar het ene of het andere. Daarbij is het belangrijk dat je je eigen gevoel volgt, luistert naar dat wat je lichaam nodigt heeft. 

Rauw fruit op de nuchtere maag kan  niet iedereen goed verdragen en vanuit het ayurvedisch perspectief is dit ook niet voor iedereen gezond.
Hier volgt een lekker alternatief voor een niet rauw fruit ontbijt.

Benodigdheden:
Appels, liefst biologisch
Kaneel
Walnootjes
Rozijnen
Ghee

Was de appels, zijn deze niet biologisch dan kun je ze schillen.
Snijd de appels in dunne partjes en strooi er kaneel over. Week de rozijnen even in heet water.
Smelt de ghee en bak de appeltjes in de ghee, voeg de walnoten toe en bak deze even mee. Voeg er op het laatst de rozijnen bij en smullen maar.

Soms bak ik een peertje mee of gedroogde abrikozen, ook lekker is  geroosterde sesamzaadjes of zonnebloempitjes erover.
Een lekker licht en voedzaam ontbijt. Maar ook als tussendoortje erg lekker.

3 opmerkingen:

  1. Die van die Keizer ken ik ook! Maar bij ons is het eerder andersom: 's ochtends als een bedelaar, 's middags als een koning, en pas 's avonds als een keizer. Hoewel we op woensdag tussen de middag al als een keizer eten, en dus warm.

    Wel eten we twee keer daags 'fruithap'.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gebakken appeltjes zijn zooo lekker inderdaad. Ik eet het vaak in de winter, dan is een harde en koude appel gewoon niet zo aantrekkelijk. En tja, al die regels over voedsel? Volgens mij moet je gewoon doen waar je je zelf prettig bij voelt. Je lichaam geeft het vanzelf aan wanneer iets niet klopt!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat klinkt het lekker!
    En bedankt voor je lieve reactie op mijn blog!
    Gr,
    Julia

    BeantwoordenVerwijderen